Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Πρώτοι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στη δράση eTwinning

Συνολικά 255 Έλληνες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έλαβαν την Ευρωπαϊκή Ετικέτα Ποιότητας στο πλαίσιο της δράσης eTwinning, γεγονός που φέρνει τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ σαράντα χωρών της Ευρώπης με σχολεία στο eTwinning. Μια πρωτιά εντυπωσιακή, με δεδομένο το πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας μας, που αποδεικνύει την ποιότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών και την εξοικείωση των μαθητών στη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

Ειδικότερα, το eΤwinning (www.etwinning.net) είναι δράση μέσω της οποίας σχολεία από ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών, συνεργάζονται σε κοινά σχολικά projects. 
Το eTwinning ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης σαν τμήμα του Comenius. Από το 2014, η ευρωπαϊκή δράση eTwinning ενισχύεται ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2014-2020), παίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης. Πλέον μέσω του eTwinning, συνεργάζονται περισσότεροι από 230.000 εκπαιδευτικοί από 110.000 σχολικά ιδρύματα από 32 ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα σήμερα το eTwinning να είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Λόγω της πρώτης θέσης που πήρε η χώρα στις Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας, αποφασίσθηκε να ανατεθεί στη χώρα μας το ευρωπαϊκό συνέδριο για το eTwinning του 2017.
Στην Ελλάδα, οι περισσότερες συμμετοχές είναι από νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, ενώ απουσιάζουν οι μαθητές λυκείου. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο eTwinning κατά πλειοψηφία, δεν διδάσκουν Πληροφορική (όπως πιθανόν να σκεφθεί κάποιος λόγω της σημασίας της πληροφορικής στην οργάνωση των προγραμμάτων) αλλά ξένων γλωσσών, φιλόλογοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι. Η επιτυχία της δράσης στη χώρα μας καταδεικνύεται από το γεγονός ότι από το 2005 έως και το 2015, το 13% των Ελλήνων μονίμων εκπαιδευτικών έχει συμμετάσχει μία έστω φορά σε πρόγραμμα eTwinning, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι περίπου 2%. Μάλιστα, την τελευταία τριετία παρατηρείται αύξηση των συμμετοχών.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε