Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ταχύτητα του ήχου: 1.235 χμ/ώρα. Ο Felix Baumgartner ίσως και να την ξεπέρασε


Τελικά το βίντεο  https://vimeo.com/48082757  με την αναπαράσταση του εγχειρήματος που θα γινόταν σε λίγες ημέρες δεν διέφερε πολύ από την πραγματικότητα, στις 14 Οκτωβρίου 2012, όταν ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπόμγκαρτνερ ανέβηκε με αερόστατο στα 39 χλμ, πριν πηδήξει στο κενό και πατήσει στο έδαφος μετά από 9 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα, επιδιώκοντας να σπάσει τέσσερα ρεκόρ. Πόσα και ποια ακριβώς  ρεκόρ έσπασε, όπως χρόνος και η ταχύτητα που σημείωσε κατά την πτώση του μένει να μελετηθούν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυτικής, προκειμένου ο Μπάουμγκάρτνερ να θεωρηθεί και επίσημα ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου πέφτοντας από τη Στρατόσφαιρα της γης.

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι λοιπόν παρακολούθησαν ως τώρα το άλμα του Φέλιξ Μπάουμγκάρτνερ, μόνο από το YouTube. Κάποιοι από τους «σχολιαστές» στα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στο Διαδίκτυο παρομοίασαν το κατόρθωμα του αλεξιπτωτιστή με τα πρώτα βήματα του Λούις Άρμστρονγκ στο φεγγάρι. Το βίντεο με την πτώση του μεταδόθηκε – χθες, Κυριακή 14 Οκτωβρίου- με καθυστέρηση 20 δευτερολέπτων, προκειμένου να προλάβουν τα τηλεοπτικά δίκτυα να «κόψουν» τις εικόνες σε περίπτωση καταστροφής.

Ο θάλαμος που μετέφερε τον αλεξιπτωτιστή σταμάτησε αρχικά την άνοδό του, λίγο πάνω από τα 37 χλμ. ύψος, όπως ήταν σχεδιασμένο, και ο Μπόμγκάρτνερ και οι τεχνικοί στο κέντρο ελέγχου ξεκίνησαν τον τελικό έλεγχο των συστημάτων πριν το άλμα. Στη συνέχεια ωστόσο το αερόστατο άρχισε και πάλι να κερδίζει ύψος και άγγιξε τα 39 χλμ. ύψος (στην τηλεοπτική μετάδοση φάνηκε να φτάνει ως τα 38.981 μ.), για να υποχωρήσει στη συνέχεια ελαφρά και να ξαναπάρει ύψος, ως τα 39.041 μ.

Ακολούθησε σε δύο φάσεις η αποσυμπίεση του θαλάμου και η αντίστοιχη συμπίεση του αέρα μέσα στην διαστημική στολή του, στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Ο θάλαμος πήρε και πάλι ύψος όταν άνοιξε η μπουκαπόρτα και τελικά έφτασε ως τα 39.069 μ. ή 128.177 πόδια, πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο των 120.000 ποδιών.

Ο Μπόμπγκάρτνερ βγήκε στο «μπαλκόνι» πάνω από την Γη και μετά από μερικές κουβέντες πήδηξε στο κενό.

Τα πρώτα 90 δευτερόλεπτα της πτώσης, λόγω της απουσίας πυκνού αέρα, το σώμα του περιστρεφόταν άγρια και στο κέντρο ελέγχου επικρατούσε σιωπή. Μόλις ωστόσο μπόρεσε να ευθυγραμμίσει το σώμα του και να πει τις πρώτες κουβέντες, όλοι ξέσπασαν σε ιαχές. Η κάθοδός του προς το έδαφος ήταν στη συνέχεια η προβλεπόμενη, με το άνοιγμα του αλεξίπτωτου.

Είναι δεδομένο ότι έσπασε τα ρεκόρ για την ψηλότερη πτήση με αερόστατο και το μεγαλύτερο άλμα με αλεξίπτωτο, αν και η ταχύτητα που ανέπτυξε και ο χρόνος που διήρκεσε η πτώση του αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως στη συνέχεια.

Οι ανεπίσημες επιδόσεις

Τα επιτεύγματα του τολμηρού αλεξιπτωτιστή θα πρέπει να αναγραφούν επισήμως στην Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυπηγικής πριν θεωρηθούν επίσημα.

Οι μετρήσεις από το GPS που είχε μαζί του δείχνουν ότι:
  • πήδηξε στο κενό από τα 39,044 χλμ. (128.097 πόδια), κάνοντας ρεκόρ ύψους για πτήση με αερόστατο και άλματος με αλεξίπτωτο
  • έπεφτε χωρίς να ανοίξει αλεξίπτωτο επί 4΄19΄΄, δηλαδή δεν έσπασε το ρεκόρ των 4΄36΄΄ του Κίτιντζερ από το 1960
  • έφτασε σε ταχύτητα τα 1.137 χλμ./ώρα, επίδοση που δεν είναι μεγαλύτερη του ήχου, αλλά πιθανότατα θα χαρακτηριστεί η ταχύτερη ελεύθερη πτώση που έχει καταγραφεί
Μπορούμε να δούμε πολλές πληροφορίες για το μεγάλο αυτό άλμα στη σελίδα της Red Bull Stratos

Δείτε το βίντεο του εγχειρήματος:   http://www.youtube.com/watch?v=vvbN-cWe0A0


                                           Δείτε περισσότερα: http://www.redbullstratos.com/
                                                                           http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε